Трифон Зарезан

Трифон Зарезан
Трифон Зарезан

Обреден хляб украсен с лозово листо, пълнена с ориз или булгур кокошка, бъклица с вино и шумно угощение – Трифон Зарезан е! На 14 февруари у нас се отбелязва Денят на виното и на веселието – празник на лозарите, кръчмарите и градинарите. Трудов обичай, свързан с първия  годишен цикъл в обработката на лозата – пролетното ѝ зарязване.

През февруари, на границата между зима и пролет, когато се събуждат вегетацията и умиращите и отново възкръсващи богове на природата, традицията повелява всеки мъж да зарязва с косера (инструмент за рязане на лозя и овошки) по три пръчки от три корена („гижи“, „главини“) в своето лозе. Да полива с вино около корените и да благославя:  „както тече виното, така да расте гроздето“. След зарязването накичените с лозови пръчки мъже, под звуците на гайди, гъдулки и тъпан, се отправят към селото или града. Tам спират пред всяка къща. А след обиколката лозарите се събират на обща трапеза, правят шумно угощение и голямо хоро, където вземат вече участие и жените.

DRUZKi Ви пожелава: „Хайде, нека е берекет! Да прелива през праговете!“.

Показване на 1–24 от 40 резултата

Call Now Button