Свети Валентин

Свети Валентин
Свети Валентин

Любов, Купидон, сърца, подаръци, шоколадови бонбони, картички и цветя навсякъде – Свети Валентин е! На 14 февруари по света се отбелязва Денят на влюбените – празник на романтиката и на романтичната любов. Произходът на деня на Свети Валентин е неясен. Знае се, че древните римляни са чествали Луперкалиите – пролетен фестивал, на 15 февруари. С въвеждането на християнството празникът се премесва на 14 февруари – ден, който ознаменува няколко ранни християнски мъченици на име Валентин. Но някъде по пътя Свети Валентин започва да бъде представителен за романтиката.

През 14 век, когато традицията на рицарската любов процъфтява, английският поет Джефри Чосър пръв описва деня на Свети Валентин като ден на романтично отпразнуване. В поемата си „Парламентът на птиците“ той пише:

„Защото беше в деня на Свети Валентин, когато всяка птица идва там половинка да си избере“.

През 18 век в Англия това прераства в повод двойки да изразяват любовта си един към друг като си поднасят подаръци и цветя, предлагат си сладкиши и си изпращат картички – известните „валентинки“. От там тези обичаи на Свети Валентин се разпространяват в англоезичния свят през 19 век. А в края на 20-ти и началото на 21 век обхващат и други страни.

Една годишна традиция, която познаваме и харесваме. Когато не само получаваме възможност да изразяваме любовта си, но и ден, в който да се чувстваме обичани. Макар да сме благодарни за любимия човек през цялата година, 14 февруари се е превърнал в деня, в който можем без свян да го обсипем с шоколадови бонбони, цветя, бижута и други подаръци.

Показване на 1–24 от 183 резултата

Call Now Button